TEL: 03 866 26 73

33% meer kandidaat-huurders voor evenveel panden in 2023

De koopmarkt in het vastgoed mag dan even beginnen afkoelen, de huurmarkt blijft verder verhitten. Er is een enorme toename van het aantal kandidaat-huurders, met in 2022 33% meer aanvragen voor evenveel panden. In de centrumsteden zien we voor één en hetzelfde pand soms tot 80 kandidaat-huurders. Ook heel wat tweeverdieners die tot nog toe aan kopen dachten, zijn momenteel op zoek naar een huurwoning. De gemiddelde prijs van een huurcontract voor een woning dat vorig jaar in Vlaanderen werd afgesloten bedraagt 887 euro/maand of ‘maar’ 1,8% meer dan een jaar eerder. De gemiddelde prijs van een nieuw huurcontract voor een appartement, waarvan er opvallend meer een EPC met A-label hebben, bedraagt vandaag 753 euro of 4,5% meer dan begin 2022.

Het is vooral sinds april dat het aantal kandidaat-huurders merkelijk toegenomen is ten opzichte van vorig jaar. Dat is ook het moment dat de verkoop van vastgoed begon te vertragen. Gemiddeld zijn er voor een huurpand in Vlaanderen 16 aanvragen voor één bezoek. Voor één op de tien verhuurpanden waren er zelfs meer dan 30 bezoekaanvragen, met uitschieters boven de 80. Zeker in de centrumsteden is iedereen het er allang over eens dat een betaalbare woning kopen niet evident is, maar op de huurmarkt is de concurrentie onder de kandidaat-bewoners nog een pak heviger. We zien voor een huurwoning tegenwoordig tot zes keer meer gegadigden dan voor een koopwoning. Door de aantrekkende rente en de onzekere tijden verwachten we dat dat verschil alleen maar nog groter zal worden.

Fiscale aanpassing

Enige oplossing om de krapte op de huurmarkt aan te pakken is het aanbod uitbreiden. Helaas zijn er geen signalen dat er op dat vlak snel verandering komt – integendeel. Investeerders lijken meer dan ooit te twijfelen of huurvastgoed voor hen nog de meest interessante keuze is. De dalende cijfers in de nieuwbouw, zowel qua nieuw aanbod als het vaker uitblijven van extra nieuwbouwprojecten door de huidige economische situatie, zullen zich volgens de makelaar op de huurmarkt laten voelen.

Er is een blijvende, zelfs groeiende krapte op de huurmarkt doordat fiscale stimuli voor vastgoedinvesteerders almaar afgebouwd worden. Het huidige fiscale beleid werkt ontradend voor private vastgoedinvesteerders. Maak het voor particuliere investeerders interessanter om een huurwoning aan te bieden als ze het structurele tekort aan huurwoningen helpen aanpakken. Het beleid zou een verschil moeten maken tussen wie een tweede verblijf aankoopt als vakantiewoning en wie een aankoop doet om die permanent te verhuren en dus een maatschappelijk doel dient.

Website ontwerp en ontwikkeling door Brandwolves.be