TEL: 03 866 26 73

EPC voor de gemeenschappelijke delen van middelgrote appartementsgebouwen

Grote appartementsgebouwen (vanaf 15 eenheden) moesten het al eerder, maar vanaf januari 2023 moeten ook middelgrote appartementsgebouwen (5 tot 14 eenheden) een EPC kunnen voorleggen voor de gemeenschappelijke delen van het gebouw. Die middelgrote appartementen zijn echter nog niet op kruissnelheid. Van de 60 000 gebouwen van deze soort in Vlaanderen staat de teller momenteel nog maar op een kleine 12 000 met het verplichte certificaat.

Het is nog niet te laat, maar belangrijk om weten is dat de deskundigen die kunnen ingeschakeld worden voor het opstellen van het EPC voor Gemeenchappelijke delen op dit moment overbevraagd zijn. Bovendien hangt er een boete vast aan het laattijdig voorleggen van het certificaat. Die kan gaan van 500 tot €5000 afhankelijk van het aantal bouweenheden en zal ten laste gelegd worden van de eigenaar van het gebouw of aan de Vereniging van Mede-Eigenaars.  

Wilt een VME renoveren op basis van een EPC voor de gemeenschappelijke delen van haar gebouw, dan kan ze ondersteuning krijgen bij de opmaak van een renovatiemasterplan, zowel op financieel vlak als bij de procesbegeleiding. Meer info: www.vlaanderen.be/epc-van-de-gemeenschappelijke-delen-van-een-appartementsgebouw. Kleine appartementsgebouwen (2 tot 4 eenheden) hebben nog tijd tot eind 2023.

Website ontwerp en ontwikkeling door Brandwolves.be