TEL: 03 866 26 73

Onbewoonbaarverklaarde woningen

Vorig jaar zijn in Vlaanderen meer dan 4.000 woningen ongeschikt en/of onbewoonbaar verklaard. Het blijkt om een recordaantal te gaan volgens de gegevens van het agentschap Wonen-Vlaanderen. De stijging is in eerste instantie te verklaren door de opvoering van controles.

Er werden in 2019 exact 4.139 woningen toegevoegd aan de inventaris van ongeschikte en onbewoonbare woningen (VIVOO). In vergelijking met de 3.728 woningen van 2018 is dit een stijging met 11 procent. Het gaat bovendien om het hoogste aantal ooit. Het vorige recordjaar was 2013 met 3.822 woningen.

Er worden jaarlijks ook woningen uit de VIVOO geschrapt, maar toch valt op dat er de voorbije twee jaar een duidelijke groei is in het totale aantal woningen die opgenomen worden in de inventaris. Het totale aantal ongeschikte woningen in Vlaanderen was eind vorig jaar opgelopen tot 8.534, wat eveneens een record is.

Agentschap Wonen-Vlaanderen meldt dat de stijging niet betekent dat de woningkwaliteit achteruit gaat. De stijging is voornamelijk te verklaren door de hogere inzet op het bewaken en verbeteren van de woningkwaliteit. Dit is ook te merken in het aantal uitgereikte conformiteitsattesten. Wonen-Vlaandere focust voornamelijk op de ergste gevallen, met een strafrechtelijke handhaving. 

Heeft u een woning die opgenomen is in de lijst en u wenst meer info over bijvoorbeeld wat erbij komt kijken als we uw eigendom verkopen? Neem dan zeker contact op

Website ontwerp en ontwikkeling door Brandwolves.be