TEL: 03 866 26 73

Renovatieplicht? 5 jaar voor een nieuw EPC!

Energie moet tegenwoordig een van de meest gebruikte woorden zijn. Iedereen wil energiezuiniger leven, de stijgende energierekeningen zijn daar zeker een belangrijke reden voor. De overheid voert daarom van haar kant vanaf januari 2023 de renovatieplicht in voor residentieel vastgoed.

Praktisch wil dit zeggen dat wanneer u vanaf 1 januari 2023 een woning aankoopt -om zelf in te wonen of als opbrengsteigendom- waarvan het Energie Prestatie Certificaat (EPC) niet voldoet aan het vereiste EPC-label u vijf jaar de tijd zal hebben de woning te renoveren om vervolgens een nieuw certificaat voor te leggen. De aktedatum is hierbij van belang, dat is namelijk het moment waarop de termijn ingaat.

Er is een addertje. De renovatieplicht blijft gelden, ook wanneer u binnen de vijf jaar het vastgoed weer verkoopt. Het is dus belangrijk uw koper te informeren over de tijd die hem rest om aan de renovatieplicht te voldoen.

Opgelet. Haalt u de opgelegde termijn niet, dan kan u een administratieve boete worden opgelegd. Die kan oplopen van €500 tot €200.000 euro en het EPC-label moet alsnog gehaald worden, binnen een nieuwe termijn.

Website ontwerp en ontwikkeling door Brandwolves.be