TEL: 03 866 26 73

Teruggave registratierechten – interessant of toch niet zo?

Wie een woning aankoopt, betaalt naast de prijs van de woning zelf nog een flinke hoop registratierechten. Stel dat je je eigendom door (on)voorziene omstandigheden binnen de twee jaar opnieuw verkoopt, dan kan je die registratierechten gedeeltelijk recupereren. Dat is een klein opstapje om je verder op weg te helpen naar een nieuwe woning.

Die maatregel is niet nieuw, maar hij is wel wat veranderd sinds 1 januari 2022. Betaalde je als koper het standaardbedrag aan registratierechten, of verkooprecht zoals dat binnen de branche heet, dan krijg je nog steeds 2/3 van dat bedrag terugbetaald. Kocht je echter je woning met je verkooprecht aan een gunsttarief, dan moet je even de rekensom maken of de terugbetaling ervan wel in je voordeel zal zijn.

Verkoop je binnen de 2 jaar en wil je je registratierechten terugbetaald zien, dan zal je eerst zelf moeten bijleggen tot aan het standaardtarief, dat je in eerste instantie niet hebt betaald. Daarna krijg je de terugbetaling. Omdat echter in 2022 de tarieven zijn veranderd zou het zomaar even kunnen dat je meer moet bijbetalen dan je uiteindelijk terugkrijgt en dat je er dus op toelegt. Voor je de terugbetaling aanvraagt spreek je dus best even met je makelaar. Die maakt voor jou graag de berekening en behoedt je voor extra kosten.

Website ontwerp en ontwikkeling door Brandwolves.be